2015. február 2., hétfő

Hazajáró | a Zsámbéki templom

Mai vendégbloggerünk a koos.hu építészeti szakportál. Magyarországi turista célpontjai közül mutatunk be néhányat heti - kétheti rendszerességgel. Köszönjük Miklósnak a lehetőséget!

a blogot a www.berekinyralas.hu támogatja

Hazajáró | a Zsámbéki templom

A romtemplom északról by AZso.
Hazajáró sorozat a korábbiaktól eltérően vendégfotós képeit mutatja be. Andrási Zsolt barátomat közel 10 éve ismerem és megvallom őszintén nem is tudtam milyen fotókat készít, míg nem tért rá ő is a digitális technikára és nem kezdte maga is publikálni a saját blogjában az elkészült fotókat. Pár sorozata láttán jött az ötlet, hogy megkérjem, ossza meg a koos.hu olvasóival is a remek fotóit. A következő hetekben remélhetőleg több sikeres és nívós sorozatával lehetünk gazdagabbak.
A mai sorozat a zsámbéki romtemplomról és annak másáról, a Lehel téri templomról készültek. Nem vagyok építészettörténész, ezért aki a templom történetére kíváncsi, annak érdemes elollvasni a Wikipédia szócikkét és a a romtemplom hivatalos oldalát.
A sok háborúskodásnak hála, szinte alig maradt ilyen késő román, korai gótikus templomunk és ilyenkor mindig irigykedve gondolok Csehországra, de különösen Franciaországra, ahol szinte minden második faluban találni egy középkori templomot.
Persze irigykedés helyett gondoljunk pl. Rotterdamra, amit a II. világháborúban annyira porrá bombázták, hogy az egyetlen megmaradt templomuk mindössze cca. 100 éves. Ott az számít ma műemléknek.
Szóval tessék megbecsülni azt a keveset, amink megmaradt és tessék kilátogatni, aki még nem tette volna meg!
A romtemplom a közeli magaslatról by AZso.
Sárkányos oszlopfő by AZso.
aki Zsolt sorozatának többi fotójára is kíváncsi, kérem kattintson erre a linkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése