2015. január 11., vasárnap

Hazajáró Gömörszőlős

Mai vendégbloggerünk a koos.hu építészeti szakportál. Magyarországi turista célpontjai közül mutatunk be néhányat heti - kétheti rendszerességgel. Köszönjük Miklósnak a lehetőséget!

Hazajáró | Gömörszőlős

Több, mint 2 hete Miskolc-Tapolcán voltunk, onnan mentünk Gömörszőlősre, ahol Ritával egy továbbképzésen vettünk részt, a témája Kincskereső, de mivel a téma önmagában is érdekes, róla majd külön írok. A falu Miskolctól Ény-ra, közvetlenül a határ mellett található. A falu átlag életkora valahol 60 év felett lehet, ha nem több. Jellemző adat, hogy az utolsó gyerek valamikor 3-4 éve született. Kihalófélben lévő falucska, a fekvéséből következően a nagy turistaforgalmak elkerülik, bár az Országos Kék Túra ezen keresztül halad.
2001-ben jött létre a Gömöri Környezet és Tájfejlesztő Egyesület‎ (3728 Gömörszõlõs, Kassai utca 37.), hogy a falut talán az utolsó utáni pillanatban megmentse, de legalábbis megtegyen minden tőle telhetőt, hogy újra élet költözzön a faluba. Az egyesület pályázatokkal, rengeteg és kitartó munkával számos eredményt elért. Ha a falura valaki rákeres, azt találja hogy Gömörszőlős a fenntartható falu. Nos ha azzá még nem is tudott válni, de minden erejükkel azon vannak, hogy ez sikerüljön. Ökofalvak
A falu élő emlékezete É. Kovács Laci bácsi, aki még az utolsó pillanatokban összegyűjtötte azokat a tárgyakat és gépeket, amik holnap talán már egy színesfém kereskedő udvarán lennének vagy valamelyik régiség kereskedőnél. Hatalmas a (rendszerezett) anyag.
A táj gyönyörű és érintetlen, a falu csodaszép, számos szépen felújított értékes épülettel, igazán megér egy kirándulást a környéken portyázóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése